De resultaten
Vooruitblik 2017
Woord vooraf
Over stichting Water for Life
De mensen achter
Stichting Water for Life
Ga mee op reis!
Water for Life en duurzaamheid
PDF (inclusief Jaarrekening)
Over
Vitens Evides
International
Stichting Water for Life is het klantenfonds van de drinkwaterbedrijven Vitens, Evides Waterbedrijf, Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) en Waterbedrijf Groningen. Dankzij een slimme samenwerking met Vitens Evides International (VEI)* komt al het door de stichting ingezamelde geld bij de projecten terecht. Klanten van Vitens kunnen vaste donateur worden via hun waterrekening. Ieder ander kan donateur worden via een automatische incasso of kan een eenmalige donatie doen via de website van Stichting Water for Life.
2
Om te beoordelen of projecten ook na oplevering nog functioneren en goed onderhouden worden, evalueert VEI regelmatig de projecten die gefinancierd zijn door Water for Life. De evaluaties bieden aanknopingspunten voor concrete verbeteringen van een project en leerpunten voor nieuwe projecten. Op basis van het evaluatierapport wordt een plan van aanpak gemaakt voor het repareren of vernieuwen van faciliteiten samen met het lokale waterbedrijf. Waar nodig worden de lokale verantwoordelijken bijgestuurd of worden extra onderhoudstrainingen gegeven.
5
Dit doet Stichting Water for Life daaraan
4
Stichting Water for Life zorgt voor verbeterde toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen in landen in Afrika en Azië. Met geld van de Stichting worden wijken aangesloten op het drinkwaternetwerk, op scholen toiletten gebouwd en hygiëne-trainingen verzorgd. Dankzij financiering van Stichting Water for Life worden elk jaar tienduizenden mensen in arme gebieden bereikt.
1
De projectcriteria
Duurzaam werken
3
6
Het bestuur van Stichting Water for Life beoordeelt ingediende projectvoorstellen die in de projectlanden en met ondersteuning van Vitens Evides International zijn opgesteld. De beoordeling gebeurt aan de hand van criteria. Leidt het project tot lange termijn verbeteringen? Zijn er bij de uitvoering van het project lokale organisaties betrokken? Is er sprake van kennisoverdracht? Sluit het project aan bij bestaande VEI- projecten? Voldoet het water aan de kwaliteitseisen? En leidt het project tot opbrengsten voor het lokale drinkwaterbedrijf om onderhoud uit te voeren?
Met wie Stichting Water
for Life samenwerkt
De drinkwaterbedrijven Vitens, Evides Waterbedrijf, WML, Waterbedrijf Groningen, PWN en Brabant Water willen niet werkeloos toekijken terwijl zoveel mensen onnodig sterven door een gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen en hebben zich daarom met elkaar verbonden in Vitens Evides International (VEI). Door middel van samenwerking en het delen van kennis en ervaring probeert VEI het management en de bedrijfsvoering van lokale waterbedrijven te verbeteren.
Duurzaamheid borgen
Stichting Water for Life vindt het belangrijk dat de projecten die met haar financiering uitgevoerd worden voor structurele verbetering zorgen. Oftewel: dat ze duurzaam zijn. De projecten worden geïmplementeerd door VEI samen met het lokale waterbedrijf. Na afronding worden de faciliteiten overgedragen aan het lokale waterbedrijf, dat eigenaar wordt en verantwoordelijk is voor goed beheer en onderhoud van de faciliteiten. Dit is een van de manieren waarop Water for Life duurzaamheid nastreeft. Ook de samenwerking met VEI speelt een rol. Via VEI wordt de kennis en kunde van de Nederlandse waterbedrijven gedeeld met waterbedrijven in Afrika en Azië, met als doel deze te versterken. Op deze manier draagt de samenwerking met VEI bij aan beter projectmanagement, aan beheer en onderhoud en daarmee aan de duurzaamheid van door stichting Water for Life gefinancierde projecten.
Dit is er aan de hand
Ongeveer 663 miljoen mensen ter wereld hebben geen toegang tot schoon en veilig drinkwater. En 2,4 miljard mensen kunnen geen gebruik maken van goede sanitaire voorzieningen. Dat heeft gevolgen: mensen worden ziek en sterven, kinderen moeten elke dag ver lopen voor drinkwater en missen daardoor lessen op school.
Over Stichting Water for Life
projecten in
###
?
.
verschillende landen
watertappunten
******
9
huisaansluitingen
Dit bereikten we
mensen met verbeterde toegang tot water en/of sanitatie
--,--
Terug naar De resultaten
nieuwe toiletten
15
Meer cijfers
15 projecten technisch gereed
(waarvan 7 financieel afgerond)
>
en
,
nieuwe projecten
kilometer nieuwe waterleiding
€
€
Het totaal aan eigen fondsenwerving komt daarmee op
Zo financierden we in 2016 ons werk
Bijna
Totaal ontvangen!
Stichting Aqua for All droeg
bij
nieuwe donateurs
Samen met de donateurs die Stichting Water for Life
al steunden, doneerden zij in 2016:
werd ingezameld met eenmalige donaties, giften en ludieke acties
Terug
vaste donateurs
**
miljoen
12 jaar Stichting Water for Life
projecten (82 volledig afgerond,
8 technisch afgerond, 17 lopend
en 1 algemeen onderhoudsproject)
bijna
uitgegeven euro’s
Nederlandse drinkwaterbedrijven die verbonden zijn aan Stichting Water for Life
FIPAG
KANTOOR
OPENBAAR
TAPPUNT
IN HET
VLIEGTUIG
WATER
KLANTEN
SCHOOL
CHIMOIO
Emma reist van het vliegveld naar Chimoio, zo’n duizend kilometer boven Maputo. Daar bezoekt ze het regiokantoor van FIPAG, het lokale drinkwaterbedrijf. “Ik ontmoet de directeur en Wilco, de Resident Project Manager (RPM) van VEI, die voor lange tijd in Mozambique woont. Hij werkt intensief samen met het lokale waterbedrijf en fungeert als de schakel tussen hen en ons. Samen met de directeur, Wilco en de verantwoordelijke medewerkers van FIPAG wordt het doel van het bezoek doorgenomen en een planning voor de dag gemaakt.”
Met een uitdagend doel in de koffer stapt Emma in het vliegtuig naar Maputo. De evaluatie brengt haar naar het Afrikaanse land Mozambique, waar ze in drie weken tijd veertien afgeronde water- en sanitatieprojecten gaat bezoeken en evalueren. Ze zal op zoek gaan naar de succesfactoren én de tegenvallers. Ze onderzoekt niet alleen of de gerealiseerde faciliteiten nog steeds goed functioneren en in gebruik zijn, maar gaat ook op zoek naar de achterliggende oorzaken wanneer de faciliteiten niet meer goed blijken te werken. Met deze informatie kunnen de bestaande projecten van Water for Life worden verbeterd en kunnen nieuwe projecten effectiever worden opgezet.
Op het FIPAG-regiokantoor
in Chimoio
Reisverslag
9/9
8/9
3/9
Ontdek
Het Reisverslag
7/9
Vanuit Nederland worden de conclusies en aanbevelingen afgestemd met de waterbedrijven. Daarna maken we de evaluatierapporten definitief en stellen we – indien nodig - actieplannen op. In deze plannen staat precies welke mankementen gerepareerd moeten worden en welke nieuwe trainingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat alle projecten honderd procent werkzaam zijn. Geleerde lessen nemen we mee in de ontwikkeling van nieuwe projectvoorstellen om onze aanpak en impact nog verder te vergroten.
1/9
Na drie drukke weken vol projectbezoeken en met een stapel onderzoeksresultaten onder de arm vliegt Emma terug naar Nederland. Daar ontmoet ze de evaluatoren die naar Ghana en Kenia zijn geweest. “We zetten alle resultaten op een rij en bespreken onze positieve en minder positieve bevindingen. We formuleren een conclusie en doen aanbevelingen voor verbetering.”
Tijd voor actie!
Het team vertrekt om de aangelegde infrastructuur in Chimoio te bezoeken. Drie jaar geleden zijn hier tien openbare tappunten gebouwd waarmee 3.000 mensen bereikt worden. Samen met de Technisch Manager van het waterbedrijf beoordeelt Emma de functionaliteit van de aangelegde tappunten. “Dat begint heel simpel: we draaien de kraan open om te kijken of er water is. Ook bekijken we de watermeter en nemen we de kwaliteitsrapporten door. Samen met de verantwoordelijke voor klant en facturatie bekijken we de betaling van de waterrekeningen en bespreken deze met de operator. Ik probeer bij een projectbezoek altijd met de klanten te praten. In Chimoio vertelt een moeder die samen met haar kinderen water aan het halen is dat ze nu een stuk minder ver hoeft te lopen om water te halen. Ze kent de operator goed en weet wanneer ze bij hem terecht kan om water te halen. Ze betaalt altijd een vast bedrag per emmer. Dat klinkt goed!”
Terug naar Nederland
Op pad naar Chimoio:
praten met waterklanten
Terug naar Water for Life en duurzaamheid
6/9
Tijdens haar bezoek aan Mozambique merkt Emma dat Water for Life en VEI echt leven bij de lokale waterbedrijven en bij de inwoners van de dorpen waar Water for Life actief is. “Voor lokale waterbedrijven vormen onze projecten kleine investeringen in verbeteringen waarvoor zij zelf geen geld hebben. Dat wordt ontzettend gewaardeerd. De betrokkenheid van VEI bij de projecten is belangrijk. De professionals van VEI zorgen voor ondersteuning van het waterbedrijf bij de implementatie, technische uitvoering en trainingen. De rol van de RPM is essentieel: hij heeft vaak een lange relatie en vertrouwensband opgebouwd met de lokale medewerkers. Hij of zij kent de dynamiek en de gevoeligheden. Dat geeft vertrouwen bij de medewerkers en zorgt ervoor dat ze betrokken zijn en blijven.”
4/9
Water for Life wordt
gewaardeerd
5/9
“Het tweede project dat we bezoeken, ligt in de wijk Piloto. Hier is vier jaar geleden een leidingnetwerk van elf kilometer aangelegd van de grote stad naar de buitenwijken. Hiermee worden 5.500 mensen bereikt. Er zijn inmiddels stenen huisjes verrezen en er is een gemeenschap ontstaan. De faciliteiten zijn technisch goed in orde en goed gepromoot door het waterbedrijf. Veel mensen hebben nu een huisaansluiting. Een mooi voorbeeld van hoe duurzaam onze projecten kunnen zijn! Even verderop, in Nhamaona ontmoet ik de operator van het mooiste tappunt van het dorp. Het tappunt is goed onderhouden en schoon. De man is ontzettend gemotiveerd om er een blijvend succes van te maken en dat zie je terug in het aantal gebruikers: bijna 150 vaste klanten. Hij weet zijn water goed aan de man te brengen!”
In het vliegtuig naar Maputo
“In Chimoio bezoek ik drie van de scholen waar met financiering van Water for Life water en sanitaire voorzieningen zijn aangelegd en waar nog steeds trainingsprogramma’s lopen. Het totale scholenproject in Chimoio had als doel om op achttien scholen 431 toiletten te realiseren. In totaal worden 51.966 kinderen bereikt. De directrice van de EPC Bloco 9-school vertelt dat voordat het project was gestart, alle toiletten waren weggespoeld tijdens een overstroming. Ook kwam er maar één uur per dag water uit de kraan. Deze dame is ontzettend gemotiveerd om ervoor te zorgen dat alles functioneert. Elke week organiseert ze activiteiten waarbij de kinderen het belang van goede hygiëne wordt bijgebracht. De aangelegde toiletten zijn schoon en ik zie twee meisjes hun handen wassen met zeep. Een docent van de school in Gondola waar ik later op de dag ben, vertelt dat de kinderen blij zijn dat ze nu een toilet hebben zoals ze altijd op tv zien.”
Op bezoek in Piloto en
Nhamaona: zo zien we het
graag!
2/9
Meer weten over de resultaten van de evaluatie in Mozambique, Kenia en Ghana? Kijk op www.waterforlife.nl
School in Chimoio: een
toilet zoals op tv
Bij een van de openbare tappunten in Chimoio ontdekt Emma dat de operator (dat is degene die het tappunt beheert en uitbaat) een lagere prijs vraagt voor het water dan de prijs die is afgesproken met het drinkwaterbedrijf. “Dit betekent dat hij te weinig voor zijn water krijgt en in sommige gevallen de waterrekening van het waterbedrijf niet volledig kan betalen. Om ervoor te zorgen dat iedere operator precies weet hoeveel hij voor zijn water vragen moet, zullen we samen met het lokale waterbedrijf FIPAG een nieuwe training organiseren.”
Openbaar tappunt Chimoio:
hier is extra training nodig
PILOTO EN
NHAMAONA
7
WATER
FOR LIFE
8
TERUG
NAAR NL
TIJD VOOR
ACTIE
“Bij mijn aantreding als voorzitter afgelopen jaar trof ik een Stichting aan die haar zaakjes goed op orde heeft. Projecten die van start gaan, zijn direct bij de start honderd procent gefinancierd. Projectaanvragen worden kritisch beoordeeld voordat ze goedgekeurd worden. Het was snel duidelijk voor mij: Water for Life weet waar het mee bezig is.
Verder lezen
En hoewel er in 2016 iets minder projecten werden opgestart dan in 2015, kijk ik heel tevreden terug op afgelopen jaar. De voortgang van lopende projecten is positief. Het belang van de samenwerking met Vitens Evides International is daarbij onmiskenbaar. Water for Life financiert projecten op plekken waar Vitens Evides International (VEI) al actief is. Deze projecten worden geïmplementeerd door het lokale waterbedrijf en de medewerkers van Nederlandse waterbedrijven die via VEI uitgezonden zijn. De professionaliteit van deze mensen, hun technische knowhow, kennis en expertise vormen de verklaring voor het succes van Water for Life.
Een andere belangrijke succesfactor voor Water for Life is de gezamenlijke slagkracht van de drinkwaterbedrijven Vitens, Evides Waterbedrijf, WML en Waterbedrijf Groningen, die stuk voor stuk een enorm potentieel aan donateurs aandragen in de vorm van hun klanten. Dit is een mooie route waarlangs donateurs geworven kunnen worden. Die route wordt nu al goed bewandeld maar ik zie het als één van mijn uitdagingen om de gezamenlijke slagkracht van de Nederlandse drinkwaterbedrijven nóg sterker voor de dag te laten komen.
Dat het goed gaat met Water for Life blijkt ook uit het evaluatierapport dat op dit moment voor mij ligt. Hieraan is hard gewerkt door verschillende evaluatoren die in 2016 op bezoek zijn gegaan bij afgeronde projecten in Mozambique, Ghana en Kenia. Water for Life heeft dit soort evaluaties hoog in het vaandel staan en bewijst zich daarmee verre te houden van de zogenaamde hit-and-run benadering bij het uitvoeren van projecten. Het doet mij deugd te zien dat een overgroot deel van de projecten nog altijd naar behoren werkt. Dit motiveert mij alleen nog maar meer om de zorg voor veilig drinkwater in de wereld serieus te blijven nemen!”
Martien den Blanken, voorzitter Stichting Water for Life
“Water for Life houdt zich verre
van een hit-and-run benadering”
Is er water en zo ja, hoe vaak en hoe lang per dag? En wat is de kwaliteit van dit water? Wordt er 24/7 water geleverd?
Hoe is het gesteld met het financiële systeem dat nodig is om de functionaliteit van de geïnvesteerde infrastructuur te garanderen? Is er geld beschikbaar voor beheer en onderhoud?
In hoeverre zijn er technische systemen gekozen om functionaliteit nu en in de toekomst te waarborgen? Dit gaat over het gebruik van materialen, maar ook over de mogelijkheden van onderhoud en beheer.
X
Dit gaat over de sociale impact van het project. Zorgt het project bijvoorbeeld voor eerlijke kansen op het gebied van arm en rijk en van gender? Bij de water-projecten wordt dit gemeten aan de hand van het geschatte aantal huidige gebruikers; bij sanitatie-projecten is gekeken naar het geschatte aantal huidige gebruikers en naar gedrag (handenwassen, toiletten schoonmaken, etc.).
#2
Institutionele
Duurzaamheid
Sociale
#1
#3
Technische
#5
Waterkwantiteit
en -Kwaliteit
Betreft de lokale institutionele capaciteit die nodig is om de functionaliteit op de lange termijn te waarborgen. Bijvoorbeeld: is er een lokaal bedrijf dat verantwoordelijk is voor onderhoud van de faciliteiten?
Financiële
#4
en -kwaliteit
Sociale
duurzaamheid
Wat is duurzaamheid?
Is er water en zo ja, hoe vaak en hoe lang per dag? En wat is de kwaliteit van dit water? Wordt er 24/7 water geleverd?
Institutionele duurzaamheid
Technische duurzaamheid
Financiële duurzaamheid
duurzaamheid
Waterkwantiteit en
-kwaliteit
Ecologische duurzaamheid
Dit gaat over de sociale impact van het project. Zorgt het project bijvoorbeeld voor eerlijke kansen op het gebied van arm en rijk en van gender? Bij de waterprojecten wordt dit gemeten aan de hand van het geschatte aantal huidige gebruikers; bij sanitatie-projecten is gekeken naar het geschatte aantal huidige gebruikers en naar gedrag (handenwassen, toiletten schoonmaken, etc.).
Betreft de lokale institutionele capaciteit die nodig is om de functionaliteit op de lange termijn te waarborgen. Bijvoorbeeld: is er een lokaal bedrijf dat verantwoordelijk is voor onderhoud van de faciliteiten?
Ecologische
Hoe is het gesteld met het financiële systeem dat nodig is om de functionaliteit van de geïnvesteerde infrastructuur te garanderen? Is er geld beschikbaar voor beheer en onderhoud?
In hoeverre zijn er technische systemen gekozen om functionaliteit nu en in de toekomst te waarborgen? Dit gaat over het gebruik van materialen, maar ook over de mogelijkheden van onderhoud en beheer.
Dit gaat in op de vraag of het functioneren van het project wordt beïnvloed door overstromingen of droogte, tijdens de projectperiode maar ook voor de langere termijn. Er wordt beoordeeld wat de impact van deze ecologische verschijnselen is op de toegang tot sanitatie en de leveringszekerheid van drinkwater.
#6
Dit gaat in op de vraag of het functioneren van het project wordt beïnvloed door overstromingen of droogte, tijdens de projectperiode maar ook voor de langere termijn.
De projecten in 2016
Onze projecten onder de loep
83
%
Onze waterprojecten scoren gemiddeld 96% op het aspect Financiële duurzaamheid. Binnen alle drinkwaterprojecten is er een financieel systeem dat zorgt dat er budget beschikbaar is voor onderhoud en beheer. Er zijn echter een paar projecten waar nog niet alle klanten hun waterrekening betalen.
Financiele duurzaamheid
Sanitatieprojecten
Alle resultaten zijn te vinden op www.waterforlife.nl
Onze sanitatie-projecten scoren gemiddeld 80% op Sociale duurzaamheid. Alle projecten bieden toegang tot sanitatie voor mensen die dit nog niet hadden. De projecten dragen bij aan gelijke kansen voor jongens en meisjes om naar school te gaan. Soms ontbreekt het de scholen nog wel aan middelen om hun kennis toe te passen. Zo is er in sommige gevallen geen zeep terwijl de kinderen wel weten dat handen wassen belangrijk is.
Onze sanitatie-projecten scoren gemiddeld 88% op Financiële duurzaamheid. Voor publieke en school-sanitatie is er een financieel systeem om de kosten van onderhoud en beheer te dekken. Er komt geld binnen van de mensen die de publieke sanitatiefaciliteiten gebruiken en – op de scholen – door middel van fondsen en ouderbijdragen. Deze middelen zijn echter wel beperkt.
Waterprojecten
Financiële duurzaamheid
Sociale duurzaamheid
80
Onze waterprojecten scoren gemiddeld 82% op het aspect Institutionele duurzaamheid. Bij bijna alle projecten is het lokale waterbedrijf betrokken vanaf de planning en is het eigenaar van de infrastructuur. Bijna alle waterbedrijven nemen de verantwoordelijkheid voor onderhoud en beheer. Helaas hebben ze soms niet de benodigde middelen of capaciteit.
Institutionele duurzaamheid
Terug naar overzicht
96
Onze sanitatie-projecten scoren gemiddeld 83% op Technische duurzaamheid. Alle infrastructuur waarover gerapporteerd was, is ook daadwerkelijk aangelegd. Kennis voor onderhoud en beheer is aanwezig. Die kennis wordt helaas nog niet overal toegepast.
Technische duurzaamheid
88
In 2016 zijn veertien Water for Life-projecten in Mozambique, twaalf in Ghana en elf in Kenia bezocht en geëvalueerd. Dit zijn projecten die in of voor 2016 zijn afgerond. Is er water, worden de faciliteiten schoongehouden en betalen klanten een eerlijke prijs voor hun water zijn een paar van de vele vragen waarop een antwoord is gezocht.
Voor de evaluatie formuleerde Water for Life zes aspecten van duurzaamheid: financiële, institutionele, sociale, technische en ecologische duurzaamheid en waterkwantiteit en -kwaliteit. Hoe duurzaam zijn onze projecten? Zie hier een greep uit de evaluatieresultaten van 20 waterprojecten en 17 sanitatie-projecten.
Onze projecten scoren gemiddeld 74% op het aspect Waterkwantiteit en -kwaliteit. Binnen alle projecten wordt de waterkwaliteit gemonitord door het lokale waterbedrijf en voldoet de kwaliteit aan de internationale standaarden. Bij een deel van de projecten lukt het het waterbedrijf alleen nog niet om 24/7 water te leveren.
Waterkwantiteit en -kwaliteit
74
82
De projecten van Stichting Water for Life zijn gericht op de aanleg van infrastructuur die een directe bijdrage levert aan het verbeteren en uitbreiden van water en sanitaire voorzieningen voor de armste groepen in de steden waar Vitens Evides International (VEI) actief is.
Voor 2017 zijn de volgende prioriteiten geformuleerd:
- Water for Life-projecten realiseren die toegang geven tot water en/of
sanitatie voor 65.000 arme stedelingen;
- In het kader van duurzaamheid het uitvoeren van een
onderhoudsprogramma voor afgeronde projecten n.a.v. uitkomsten
evaluatiestudie;
- Sturen op effectiviteit en efficiency van de implementatie van projecten
waaronder gemiddelde doorlooptijd per project;
- Aansluiting zoeken bij bestaande programma’s van Vitens Evides
International om op deze manier naast de financieringshefboom ook de
duurzaamheid te vergroten. De projecten van VEI zijn meestal gericht op het
verbeteren van het management van lokale drinkwaterbedrijven. Omdat de
Water for Life-projecten direct aansluiten op bestaande partnerschappen
van VEI, worden er geen overheadkosten gemaakt ten laste van Water for
Life. De medewerkers van VEI zijn al ter plaatse. Zij bereiden samen met de
lokale waterbedrijven voorstellen voor en zien toe op de uitvoering door
lokale partners.
Conform het beleidsplan en de begroting 2017 is naar verwachting circa
€ 1,1 miljoen beschikbaar uit fondsenwerving voor nieuwe projectvoorstellen die voldoen aan de doelstelling en projectcriteria van Stichting Water for Life.
Stichting Water for Life wil blijven bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties door het op duurzame basis vergroten van de toegang tot drinkwater en sanitatie daar waar sprake is van grootschalig gebrek aan toegang tot betrouwbaar water en waardige sanitaire voorzieningen voor iedereen.
De projecten van Stichting Water for Life zijn gericht op de aanleg van infrastructuur die een directe bijdrage levert aan het verbeteren en uitbreiden van water en sanitaire voorzieningen voor de armste groepen in de steden waar Vitens Evides International actief is.
Voor 2017 zijn de volgende prioriteiten geformuleerd:
- Water for Life-projecten realiseren die toegang geven tot water en/of sanitatie voor 65.000 arme stedelingen;
- In het kader van duurzaamheid het uitvoeren van een onderhoudsprogramma voor afgeronde projecten n.a.v. uitkomsten evaluatiestudie;
- Sturen op effectiviteit en efficiency van de implementatie van projecten waaronder gemiddelde doorlooptijd per project;
- Aansluiting zoeken bij bestaande programma’s van Vitens Evides International om op deze manier naast de financieringshefboom ook de duurzaamheid te vergroten. De projecten van VEI zijn meestal gericht op het verbeteren van het management van lokale drinkwaterbedrijven. Omdat de Water for Life-projecten direct aansluiten op bestaande partnerschappen van VEI, worden er geen overheadkosten gemaakt ten laste van Water for Life. De medewerkers van VEI zijn al ter plaatse. Zij bereiden samen met de lokale waterbedrijven voorstellen voor en zien toe op de uitvoering door lokale partners.
Conform het beleidsplan en de begroting 2017 is naar verwachting circa € 1,1 miljoen beschikbaar uit fondsenwerving voor nieuwe projectvoorstellen die voldoen aan de doelstelling en projectcriteria van Stichting Water for Life.
Benoemd: november 2014 Algemeen directeur Evides Waterbedrijf
L.C.A. (Lieve) Declercq MSc
(Bestuurslid A)
Stichting Water for Life wil blijven bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties door het op duurzame basis vergroten van de toegang tot drinkwater en sanitatie daar waar sprake is van grootschalig gebrek aan toegang tot betrouwbaar water en waardige sanitaire voorzieningen voor iedereen.
Benoemd: mei 2014 O.a. lid Dagelijks Bestuur Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond
+
Benoemd: oktober
2012 - Herbenoemd december 2016 Voorzitter Directie Vitens
Lees het verhaal
Ir. P. (Paul)
van Koppen
(Bestuurslid B)
De mensen achter Stichting Water for Life
Stichting Water for Life is statutair gevestigd in Utrecht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 08122687. Correspondentieadres is: Stichting Water for Life, Postbus 1205, 8001 BE Zwolle. Sinds 1 januari 2008 is Stichting Water for Life door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI; RSIN nummer 816131041). Stichting Water for Life heeft geen eigen staf maar maakt gebruik van capaciteit en kennis van medewerkers van de drinkwaterbedrijven Vitens, Evides Waterbedrijf, Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) en Waterbedrijf Groningen. De directeur van de stichting is dr. Marco Schouten (tevens directeur van Vitens Evides International B.V.). Stichting Water for Life hoeft voor deze inhuur van capaciteit en kennis van VEI of van de drinkwaterbedrijven Vitens, Evides Waterbedrijf, WML en Waterbedrijf Groningen op het gebied van directie, communicatie, fondsenwerving, projectmanagement en administratie geen vergoeding te betalen.
Het bestuur van de stichting bestaat uit ten minste zes natuurlijke personen en wel uit twee bestuursleden A en ten minste vier bestuursleden B. Eén bestuurslid A van de stichting wordt benoemd door Vitens en één bestuurslid A wordt benoemd door Evides Waterbedrijf. De bestuursleden B worden benoemd door het bestuur. Een bestuurslid B kan niet een werknemer van Vitens of Evides Waterbedrijf of een werknemer van één van de dochtermaatschappijen van Vitens of Evides Waterbedrijf zijn. Het zelfstandig bestuur van Stichting Water for Life beheert de donaties en giften en houdt toezicht op de juiste besteding daarvan. De directeur is verantwoordelijk voor de algemene en dagelijkse leiding van de stichting en de implementatie van bestuursbesluiten.
De verdeling van verantwoordelijkheden, bevoegdheden en taken is vastgelegd in het directiestatuut. In 2016 is het bestuur twee keer bijeengekomen en is er één schriftelijke ronde geweest voor de goedkeuring van projecten. Onderwerpen die bij elke vergadering aan de orde zijn geweest zijn: financiële verantwoording van de stichting, fondsenwervingsactiviteiten en -resultaten, beoordeling nieuwe projectaanvragen en de monitoring, voortgang en evaluatie van lopende projecten. Daarnaast zijn onderwerpen als goedkeuring jaarverslag 2015, beleidsplan en begroting 2017 en samenwerkingsverbanden behandeld. De bestuursleden kunnen een vacatiegeldvergoeding (voor onkosten) van € 250 per vergadering ontvangen. Bestuursleden benoemd door Vitens en Evides Waterbedrijf ontvangen geen vergoeding.
Bestuursleden worden benoemd voor een periode van vier jaar. Een bestuurslid A kan twee maal worden herbenoemd en een bestuurslid B kan eenmaal worden herbenoemd. In de vergadering van 19 mei 2016 is de heer E. Nijpels afgetreden en de heer M. den Blanken benoemd als voorzitter.
Benoemd: juni 2010 - Herbenoemd: november 2014 - O.a. Manager WASH bij Netherlands Water Partnership
Drs. M. (Milou) Halbesma
(Bestuurslid B)
Benoemd: juni 2010 - Herbenoemd: november 2014 Directeur Publiekszaken Van Gogh Museum
ir. M.G M. (Martien)
Den Blanken
Voorzitter
(Bestuurslid B)
Ir.
A.M. (Annette) Ottolini
Secretaris
(Bestuurslid A)
Benoemd: mei 2016
P. (Peter) Tieleman
Penningmeester
(Bestuurslid B)
Eind 2016 bestond het bestuur uit:
Vormgeving:
Remke Beckers
Techniek en
interactieve design:
Casu Media
Tekst:
HNV Communicatie
Fotografie:
Masja Stolk en eigen bezit Stichting
Water for Life
Dit jaarverslag is een uitgave van Stichting Water for Life
Stichting Water for Life
Postbus 1205
8001 BE Zwolle
Colofon
Jaarverslag 2016
9 landen, 15 afgeronde projecten, 85.407 mensen bereikt
<
Next
Index
Prev
Projecten
2004-2016
2016
Ga je mee op reis?
Lees het reisverslag
Dit is de duurzaamheid waar Water for Life naar streeft. Dat doen we op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door nauw samen te werken met de experts van Vitens Evides International (VEI). Daarnaast ook door met de lokale waterbedrijven te werken en hen eigenaar te maken van de nieuwe faciliteiten. En we blijven onze projecten regelmatig bezoeken. Waar nodig financiert Water for Life reparaties of extra trainingen.
Drie evaluatoren met jarenlange ervaring in de internationale watersector en met uitgebreide kennis van de projecten stapten in 2016 (in opdracht en op kosten van VEI) in het vliegtuig naar Afrika. Ieder namen ze een geselecteerd projectland voor hun rekening: Mozambique, Kenia of Ghana. Lees en zie hoe evaluator Emma Lesterhuis de projecten in Mozambique onder de loep nam.
[if gte mso 9]>
Normal
0
21
false
false
false
NL
JA
X-NONE
Water voor nu
én voor later
108 projecten in twaalf jaar tijd en ruim 1.169.000 mensen die dankzij die projecten betere toegang krijgen of al hebben gekregen tot water, sanitatie of beide. Mooi werk, al zeggen we het zelf. Maar het is nóg mooier als de aangelegde infrastructuur ook over tien jaar - en het liefst voor altijd - toegang tot water en sanitatie biedt. Als er dankzij de aangelegde waterleidingen blijvend water uit de kraan komt in de huizen en bij de watertappunten, als de eventuele mankementen op tijd gerepareerd worden, als de inwoners van de wijken en dorpen hun weg naar de waterkiosk weten te vinden en als scholen ervoor zorgen dat de sanitaire faciliteiten schoon gehouden worden.
2017
Inhoudsopgave
Water for Life
PDF (inclusief Jaarrekening)
Onze
jaarverslag
en duurzaamheid
Over Stichting
De mensen achter
resultaten
Vooruitblik
Martien den Blanken